Bij de Boer

Bij de Boer

Baexem ligt praktisch tegen Heythuysen aan. Een klein dorp omgeven door varkensstallen. We verblijven er op een kleine kamping bij een boer. Vroeger verbouwde de boer bieten, penen en asperges. Het bracht te weinig op. De grote asperge boeren eten de kleintjes op. Hij heeft zijn land verpacht en houdt nu Polen en Oekraïners. Af en toe komt be boer langs om over politiek te praten. Met Den Haag en Brussel heeft hij weinig op. Rutte die alles weglacht op zijn fiets met een appel in de hand, vertrouwt hij niet. Alleen wilders kan ons nog redden. Zijn we toe aan een boerenrevolutie? Begrijp ik dit? Nee. We leven al eeuwen met te veel vee om ons heen. Ik begrijp ook niet waarom Limburgers in de lucht van varkensstallen willen leven. Met 8.5 miljoen dieren heeft Midden Limburg de grootste veestapel van Limburg.

Terwijl ik door de steek rond Baexem wandel en de kettinghonden me grommend begroeten, wordt er in Heythuysen bij Brei & Allerlei gehaakt. Twee sessies, één in de ochtend en één in de middag. Een geslaagde dag. Twee volle groepen. Terug op de kamping drinken we witte wijn. Een Grüne Veltlinger die ik vanochtend koud heb gelegd.

Als we de volgende dag wegrijden, komt de Boer naar ons toegelopen. We nemen voor het laatst de wereld door. Polen zucht onder het progressieve bewind van Musk. Ze zijn beter af met de PiS-partij van Kaczyński. Katholiek nationalisme. Dat helpt het land vooruit. En natuurlijk moet Oekraïne worden gered. En of het ons wel eens is opgevallen; Poetin heeft 4 dubbelgangers.

Een paar dagen later is op het nieuws dat de vogelgriep is overgeslagen op koeien. Het verbaast me niets. Zoönose bedreigen de mensheid. Met meer dan 100 miljoen dieren om ons heen is het een wonder dat we nog niet allemaal kakelen, knorren of boe-roepen.