priegelhaken

Priegelhaken is een woord dat ik jaren geleden verzonnen heb om mijn haakwerk te benoemen. Wat ik doe lijkt op het Turkse Oyahaken. Verzonnen heb ik het niet. Haken is een handwerktechniek waarbij garens met behulp van een haaknaald tot patronen worden gemaakt. Het is een oude techniek die overal op de wereld wordt bedreven. Ik maak armbanden en hangers waarvoor ik dunne polyester of nylongarens en kleine rocailles (kraaltjes) gebruik. Er zijn bijna geen patronen te vinden voor deze sieraden. Ze zijn namelijk moeilijk uit te schrijven. Tradirioneel wordt øya haken  doorgegeven in familiekring van moeder op dochter of tante. Mijn inspiratie komt vaak van de randen die gehaakt worden aan hoofddoeken. Aan de hand daarvan verzin ik een armbandje of  een ketting. De variaties daarop zijn eindeloos. 

Mijn priegel armbanden en hangers zijn te koop in mijn Etsy winkel en op Instagram. In mijn atelier geef ik workshops. Je kan me ook uitnodigen voor een workshops op lokatie.

We beginnen eenvoudig, maar om deze armbamden en hangers te maken, heb je wel enige haakervaring nodig. Ook als je een nieuw patroon wilt uitproberen ben je van harte welkom.

Kijk op de workshop-pagina voor meer informatie over de workshop priegelhaken